Katalog izložbe ‘Prolaznici’ u Galeriji Foto kluba Split

Fotografski ciklus Zorana Kolarića, nenametljivo nazvan »Prolaznici«, obuhvaća trideset crno-bijelih fotografija nastalih za vrijeme autorovog boravka ili posjeta europskim gradovima – Lisabonu, Riminiju, Istanbulu, Puli, Subotici, San Marinu, Šibeniku, Zagrebu i Pragu. Međutim, umjesto egzaltirane šarolikosti i živopisnosti kakva nam se uobičajeno nudi na fotografijama/razglednicama spomenutih gradova, Kolarićeve fotografske zabilješke tendenciozno su minimalističke – čovjek i grad (ili priroda) na njima supostoje isključivo kao elementi kompozicije, svjetla i sjene. Davor Žerjav precizno detektira da je Kolarića vizualno izgradila povijest fotografije 20. stoljeća, pogotovo onaj dio iz prve polovice toga zlatnoga doba, te da u njegovu radu iščitavamo niz vrlo jasnih i konkretnih vizualnih znakova koje je autor upio iz slikovnoga opusa velikana poput Bressona, Kertésza, Atgeta i njima sličnih. ( Žerjav, Davor. Promišljati fotografski, Fotoklub Čakovec, 2019.)

 Izrazitu geometričnost i ritmičnost kompozicija autor – upravo na tragu ranije spomenutih velikana fotografije – podcrtava strogom monokromijom, koja dodatno naglašava atemporalnost fotografskog momenta. Ljudske figure, svoje prolaznike, Kolarić hvata ispred kulisa monumentalnih arhitektonskih zdanja ili u slobodi i nesagledivosti prirode, naglašavajući krhkost jednog naspram stabilnosti i trajnosti drugoga. Decentan fotografski rukopis tako nas nenametljivo vodi u zonu kontemplacije ljudske prolaznosti i razumijevanja da postojanje čovjeka nije ništa više dòli element, figura na šahovskoj ploči svijeta, života i svemira. Minimalizam i pročišćenost fotografskog izraza svjedoči nam da je za Kolarića fotografija primarno misaoni proces, promišljanje – kako u smislu forme, tako i u smislu sadržaja – te potraga za uprizorenjem trenutka koji  će u sebi sažeti težinu fotografske misli koja ga kreira. Pritom, što je najvažnije, Kolarić ostaje vjerodostojan street art fotograf, ne upadajući u zamku patetike niti lamentirajući nad biološkom ograničenosti vijeka ljudskog trajanja. Njegov fokus ostaje na dragocjenosti (svakog) trenutka koji u igri svjetla i sjene, čovjeka i prostora, može donijeti nešto novo – Kolarićevi prolaznici možda žure nekome u susret, možda se od nekoga rastaju, možda strepe, a možda se raduju onomu što ih čeka izvan granica kadra u kojem ih je autor zamrznuo. I utoliko se u njegovim prolaznicima može prepoznati svatko od nas, s našim ljudskim brigama, nadama, radostima i strepnjama i trenutcima koji čine tkanje života. 

Ana Žanko

Zoran Kolarić (1971.) rođen je u Čakovcu, gdje danas živi i radi. Fotografijom se intenzivno bavi posljednjih desetak godina. U svom fotografskom radu usredotočen je na uličnu/dokumentarnu fotografiju, portret, akt i plesnu fotografiju. Sudjelovao je na više od sto skupnih međunarodnih i domaćih fotografskih izložbi. Njegove fotografije nagrađene su preko 50 puta u Hrvatskoj i inozemstvu. Nositelj je umjetničke fotografske titule EFIAP. Aktivan je član Fotokluba Zagreb, Fotokluba Čakovec i Fotokluba Klik iz Svete Nedjelje. Uz fotografiranje djeluje i u području  popularizacije fotografije kroz fotografske radionice koje vodi te kao član uredništva više fotografskih izdanja FK Čakovec, te član žirija više salona fotografije. O svom radu kaže: »Ono čime me fotografija obogaćuje iz dana u dan kao osobu nije u nagradama, izložbama, pohvalama i lajkovima na netu (iako svega toga ima i sve to godi) nego u činjenici da promatrajući svijet kroz objektiv sve više razumijem, volim i vrednujem život primjećujući trenutke, detalje, motive te upoznajući mnoge drage ljude sa obje strane objektiva. Mnogo toga bi mi vjerojatno u životu promaknulo da nisam otkrio ovu ‘magiju’ koja mi omogućuje da crtanjem svjetlom zaustavim trenutak vremena i zauvijek ostanem dio njega kao i on mene.«

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.